Őrizetbe vették Tiszabő polgármesterét a szocpolos lakások adásvételének ügyében

Dátum: 2011. 07. 21.

Rendőrségi őrizetbe került Tiszabő polgármestere a Tisza-menti faluban szociálpolitikai támogatással épült lakásokkal elkövetett csalás ügyében - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Az érintettet többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsítják, és a bíróság pénteken dönt előzetes letartóztatásáról - tette hozzá Szabó Zita őrnagy. (Tiszabő polgármestere a független jelöltként megválasztott Szabó Barnabás.)

A szóvivő tájékoztatása szerint már kétszáz, 2005 és 2009 közötti időszakban történt bűnesetről van szó. Ezek lényege: fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek a gyanúsítottak különböző összegű, de több millió forintos tételű szociálpolitikai támogatásokat. Az ingatlanokat megvásárló vevőknek az esetek nagy részében szándékukban sem állt a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel. A bűncselekményekkel az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval alatta maradt - sokszor a tizede volt - az adásvételi szerződésen feltüntetett értéknek. A több gyermeket nevelőket - akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra - tiszabői emberek keresték fel helyben, illetve az ország több más településén. Az illetők a rászorultaknak a támogatás \"elintézését\" ígérték, és házhoz jutással kecsegtették őket. A legtöbbször azonban egyszerűen azt közölték velük: mivel pénzhiányuk miatt úgysem tudnák igénybe venni a \"szocpolt\", ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatást eltették.

A \"szocpolos\" ügyben jelenleg tizenkét ember van előzetes letartóztatásban, főként azok, akik leginkább  haszonélvezői voltak a 400 millió forint kárt okozó csalássorozatnak. A gyanúsítottak száma 271, ebbe a körbe beletartoznak ugyanis a szervezők mellett az eladóként, illetve vevőként szereplők is, akik a fiktív szerződések nyomán lehívott támogatási összegekből kismértékben ugyan, de részesültek. Legutóbb a tiszabői polgármesteri hivatal jegyzője került előzetes letartóztatásba, feltehetően azért, mert a fiktív adásvételi szerződésekhez hivatalból neki kellett igazolnia, hogy a kialkudott vételár a helyi lakáspiaci árakkal szinkronban van.

Forrás: MTI (blaz \\ blz)

Vissza

Albérlet

Mik a lakás bérlés szabályai? ... Mit kell tudni a kaucióról? ... Biztos, hogy albérletet keresel? ... Hogyan jön létre bérleti jogviszony? ... A bérbeadó és bérlő fő kötelezettsége ... Kik a Bérlőtársak? ... Kik a Társbérlők? ... Mi a bérbeadó kötelessége? ... Mi a lakbérfizetés időpontja? ... Mi a bérlő karbantartási kötelezettsége? ... Mi lehet tenni, ha nem (csak) az lakik a ... Mikor mondhat fel a bérbeadó? ... Mi történik ha nem fizet a bérlő? ... Mikor mondhat fel a bérlő? ... Tessék: ennyit lehet kaszálni az albérle ... Budapest legdrágább albérlete: 3 millió, ... Albérletet keresel? - 10 trükk, amire fi ... Az albérlet keresés szezonalitása Magyar ... Csak energiatanúsítvánnyal lehet lakást ... Mik a lakás bérlés szabályai? ... Mit kell tudni a kaucióról? ... Biztos, hogy albérletet keresel? ... Hogyan jön létre bérleti jogviszony? ... A bérbeadó és bérlő fő kötelezettsége ... Kik a Bérlőtársak? ... Kik a Társbérlők? ... Mi a bérbeadó kötelessége? ... Mi a lakbérfizetés időpontja? ... Mi a bérlő karbantartási kötelezettsége? ... Mi lehet tenni, ha nem (csak) az lakik a ... Mikor mondhat fel a bérbeadó? ... Mi történik ha nem fizet a bérlő? ... Mikor mondhat fel a bérlő? ... Tessék: ennyit lehet kaszálni az albérle ... Budapest legdrágább albérlete: 3 millió, ... Albérletet keresel? - 10 trükk, amire fi ... Az albérlet keresés szezonalitása Magyar ... Csak energiatanúsítvánnyal lehet lakást ... Elfogtak egy albérletes csalót Szombathe ... Tanévkezdés előtt - Kollégiumi körkép ... Albérletbe menne? Itt a fontos törvényi ... A lakáskiadás szabályaira figyelmeztet a ...

Ingatlan átruházásából származó jövedelem adózása

Ingatlanközvetítői engedély