Eladó lakások, kiadó albérletek

Még mindig emelkednek a budapesti panelárak!

Még mindig emelkednek a budapesti panelárak! 2019.02.26 BallaIngatlan
Az ingatlanközvetítők szerint a panellakások azok, melyeknek kiemelkedően nagy most a forgási sebessége, azaz könnyű őket eladni, és akad is rájuk bőven vevő. Az áraik emiatt még mindig felfelé araszolnak.

Úgy tűnik, hogy a vevők mára megszerették a paneleket, és talán nem csak azért, mert árukat tekintve a legkönnyebben elérhetők az átlagemberek számára, hanem azért is, mert praktikusak, könnyen berendezhetők, és még a fenntartási költségük is versenyképes. Sok vevő úgy látja, hogy a téglalakások és panelek között még meglévő árkülönbséget semmi sem indokolja, ezért is tolódott el a kereslet a panelek irányába. Egy korszerűen felújított, panelprogramos épület sok esetben már azt a komfortot tudja biztosítani, amit egy téglaépítésű társasház.

 

Ezért szinte minden budapesti kerületben azt hallani az ingatlanközvetítőktől, hogy a panellakások árai tovább emelkednek, szemben a családi házakkal vagy épp a téglaépítésű lakásokkal, melyeknél sok esetben már csak stagnáló árakkal találkoznak a szakemberek. Ráadásul a nagy kínálat és a könnyű összehasonlíthatóság miatt azoknál a paneleknél, melyek eladásra kerülnek, a nagy alku sem jellemző: mindössze 100-200 ezer forint.

 

Ami persze nem jelenti azt, hogy itt nem találkozni jelentős túlárazásokkal. Ezeket azonban könnyebben kiszúrják a vevők, mint mondjuk a családi házak piacán. Ha pedig jól van árazva egy panellakás, akkor az értékesítési idő hetekben mérhető, de arra is bőven akad példa, hogy néhány nap alatt elkel egy ingatlan. „Miközben bizonyos területeken, például egy-egy lakótelepen jelentős az ingatlanpiaci mozgás, máshol nem történik semmi.” - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlannál a dél-budai régió irodáinak szakmai vezetője, aki szerint a kereslet még mindig egyre inkább a relatíve olcsóbb panellakások irányába tolódik.

 

„Dél-Budán a keresett környékek közé tartozik egyébként Kelenföld vagy Budafok, így például a Leányka utcai lakótelep. Gazdagrét ugyanakkor presztízskörnyéknek számít, ahol a magas árak ellenére olyannyira nagy a kereslet a lakások iránt, hogy gyakorlatilag rokoni, ismerősi körön belül kerülnek eladásra, így sokszor meg sem hirdetik őket.” - mondta Nagy Csaba.

 

A XI. és XXII. kerületekben 5-8 százalékos drágulást mértek a Balla Ingatlan részéről a tavalyi évben. Így a kelenföldi lakótelepen egy átlagos, kétszobás panellakás eladási négyzetméterára jelenleg 500-600 ezer forint környékén alakul. Gazdagréten viszont egy háromszobás panellakásért már 37-40 millió forintot kell fizetnie a vevőnek.

 

„De ha Észak-Budán, azaz a III. kerület ingatlanpiacán nézünk körül, akkor is azt látjuk, hogy ma már semmilyen lakást nem kapunk 20 millió forintnál olcsóbban. Még egy másfél szobás panellakás egy 15 emeletes házban is többe kerül ennél. És most már felbukkantak a kerületben a 40 millió forint feletti panellakás-ajánlatok.” - hívta fel a figyelmet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan III. kerületi és bel-budai irodáinak szakmai vezetője.

 

Utóbbi persze a rendkívül felkapott Pók utcai lakótelepre jellemző, ahol a szakértő szerint egyáltalán nem ritka egy ilyen hirdetési ár. Véleménye szerint semmi nem indokolja ezt árat, ugyanakkor azt el kell ismerni, hogy a Pók utcai lakótelep mindig a lakásvásárlók egyik kedvencének számított. És így van ez ma is: akadnak olyan vevők, akik a magas árak ellenére ragaszkodnak a területhez.

 

Legalább ennyire meglepő lehet sokak számára, hogy most már Békásmegyeren is belefuthatunk 30 millió forint feletti hirdetési árakba. Igaz, ez az ár nem a kétszobásokra, hanem inkább a háromszobás, nagyobb méretű panellakásokra jellemző. Az is érezhető, hogy míg korábban nem kedvelték ezt a lakótelepet a vevők, mára Békásmegyer felküzdötte magát a vonzónak számító területek közé. Aminek persze elsősorban az lehet az oka, hogy kicsivel elfogadhatóbbak errefelé a panelárak, mint a III. kerület más részein: az átlag valahol 20-30 millió forint között mozog.

 

„Ha átpillantunk a Duna túlpartjára, akkor azt látjuk, hogy a IV. és XV. kerületben a kis és közepes méretű panellakásoknál tavaly 5 százalék körüli áremelkedés következett be. Jelenleg a legfelkapottabb lakástípus a két kerületben a másfél szobás és az egy plusz kétszobás panellakás - mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Előbbiek átlagosan 500 ezer forintos, míg utóbbiak 400-500 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát. Számít persze az elhelyezkedés is, de a vevői preferenciák változatlanok: leginkább a központi fekvésű, de csendes ingatlanokat keresik, melyek kiváló közlekedési adottságokkal és infrastruktúrával rendelkeznek.” - magyarázta a szakértő.

 

„Természetesen a XIII. kerületben is népszerűek a panellakások, melyek négyzetméterára 450-600 ezer forint között változik elhelyezkedéstől, környezeti adottságoktól és a társasház állapotától függően. Sokak számára vonzó a kerületben a Vizafogó városrész környéke a Duna közelsége, a jó közlekedés és az igényes környezet miatt, hiszen szép játszóterek és parkok találhatók errefelé. Emellett persze Angyalföld is népszerű a közösségi terek, a zöld területek és nem utolsósorban amiatt, hogy az árak itt még megfizethetők.” - hangsúlyozta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

 

„Ha a IX. kerületi József Attila lakótelepen nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy az egy évvel ezelőtt 16 millióért kínált a 26 négyzetméteres garzonok, most 17 millió forintért kelnek el. A másfél szobás, 38-39 négyzetméteres lakásokat ugyanitt egy éve 17-18 millió forintért lehetett eladni, de jelenleg már 22 millió forintért hirdetik őket. Gyakoriak még az 54-55 négyzetméteres kétszobás lakások is errefelé, melyek eladási ára 24 millió forintnál jár, igaz 28-30 millió forintért is hirdetik ezeket.” - sorolta az adatokat Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

 

Megfigyelése szerint összességében 10-15 százalékkal emelkedtek az eladási árak, miközben a túlárazás mértéke is elég jelentős: sokszor eléri a 15 százalékot. Az értékesítési idő a reálisan árazott lakásoknál 1-2 hónapra tehető, de olyan is előfordul, hogy egy jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás akár 3 hét alatt is elkel - tette hozzá.

 

„Kifelé tartva a belső kerületekből, azt látjuk, hogy Kőbányán ugyancsak a panel a favorit. És mivel a kínálat szerény ebből a típusból, a kismértékben túlárazott lakásokra is van érdeklődő.” - hívta fel a figyelmet Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. A felújított, jó állapotú, jól árazott panellakásoknál egy hónapos értékesítési időre számíthatnak a tulajdonosok, de sok esetben ez egy-két hétre vagy akár néhány napra is rövidülhet.

 

„A X. kerületi panelek között az egyszobásokat 16-17 millió forintért, a kétszobásokat 19-21 millió forintért, míg a háromszobásokat 22-24 millió forintért el lehet adni. Leginkább Óhegy, valamint az Újhegyi és a Gyakorló utcai lakótelep kedvelt a kerületben. Óhegy kertvárosias, és itt inkább kisebb, négyemeletes házak, valamint kertes házak épültek. Az Újhegyi lakótelep viszont kitűnő infrastruktúrával rendelkezik, míg a Gyakorló utcai lakótelep a metró közelsége miatt keresett. Az itt található ingatlanok ára a kerületi átlagoknál mintegy 10 százalékkal magasabb.” - tette hozzá a szakértő.

 

„XIX. és XX. kerület panellakásainál 2018-ban mintegy 10 százalékos áremelkedésre került sor.” - jelezte Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. A változatlanul erős kereslet miatt a jó állapotú, két- vagy háromszobás panellakásokat most 450 ezer forintos átlag négyzetméteráron lehet értékesíteni. Természetesen az árat meghatározza az is, hogy az adott ingatlan pontosan hol helyezkedik el. A két kerületben a központhoz közelebb lévő lakótelepi házak a legnépszerűbbek.

 

A még kijjebb eső XVIII. kerületben a panelek árai 14-15 milliónál indulnak. Ezért az árért egyszobás, 30 négyzetméteres garzont kaphatunk. A másfél szobás panelek ára 15-20 millió forint között alakul, míg az 50-70 négyzetméteresek 20-26 millió forintba kerülnek. De a négyemeletesekben található, 67-75 négyzetméteres panelek eladási ára akár a 30 millió forintos szintet is karcolhatja” - jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Alkudni persze lehet az árakból, és ez szinte kötelező is a hazai piacon. De egy jól árazott panellakás esetében maximum fél százalék lehet az elérhető alku mértéke.

  

Tetszett a cikk?
Oszd meg a facebookon
Kövesd te is Facebook oldalunkat és csatlakozz közösségünkhöz még több hírért és újdonságért.
Kövess minket

Korábbi híreink

Debreceni eladó házak különböző árkategóriában! 10 luxus kiadó lakás Budapesten 10 albérlet Budán Összeszedtünk 10 albérletet csak Pestről!

Eladnád ingatlanod, kiadnád albérleted?

Hirdess nálunk!
Egyszerű hirdetésfeltöltés, gyors értékesítés!
Ingatlan hirdetése

Ingatlanok keresése

Eladó ház Eladó ház, Budapest Eladó olcsó ház, Budapest Eladó ház, Budapest, Pesti oldal Eladó ház, Budapest, Budai oldal Budapest 1. kerületi eladó házak Budapest 2. kerületi eladó házak Budapest 3. kerületi eladó házak Budapest 4. kerületi eladó házak Budapest 5. kerületi eladó házak Budapest 6. kerületi eladó házak Budapest 7. kerületi eladó házak Budapest 8. kerületi eladó házak Budapest 9. kerületi eladó házak Budapest 10. kerületi eladó házak Budapest 11. kerületi eladó házak Budapest 12. kerületi eladó házak Budapest 13. kerületi eladó házak Budapest 14. kerületi eladó házak Budapest 15. kerületi eladó házak Budapest 16. kerületi eladó házak Budapest 17. kerületi eladó házak Budapest 18. kerületi eladó házak Budapest 19. kerületi eladó házak Budapest 20. kerületi eladó házak Budapest 21. kerületi eladó házak Budapest 22. kerületi eladó házak Budapest 23. kerületi eladó házak Debreceni eladó házak Szegedi eladó házak Miskolci eladó házak Pécsi eladó házak Győri eladó házak Nyíregyházai eladó házak Kecskeméti eladó házak Székesfehérvári eladó házak Szombathelyi eladó házak Szolnoki eladó házak Érdi eladó házak Kaposvári eladó házak Soproni eladó házak Veszprémi eladó házak Békéscsabai eladó házak Zalaegerszegi eladó házak Egri eladó házak Nagykanizsai eladó házak Dunaújvárosi eladó házak Hódmezővásárhelyi eladó házak Dunakeszi eladó házak Szigetszentmiklósi eladó házak Ceglédi eladó házak Bajai eladó házak Salgótarjáni eladó házak Szekszárdi eladó házak Ózdi eladó házak Váci eladó házak Gödöllői eladó házak Budaörsi eladó házak

Kiemelt hirdetéseink

Kiadó ház, Budapest, II ker Széphalom 445 m² 5 szoba 19 kép 1.3 millió
Kiadó ház, Budapest, II ker Endrődi Sándor U. 250 m² 6 szoba 19 kép 817.5 ezer 3 270 ft/m²
Kiadó ház, Nyíregyháza 10 m² 1 szoba 10 kép 30 ezer 3 000 ft/m²
Kiadó ház, Budapest, II ker Mandula U. 320 m² 5 szoba 20 kép 1.6 millió 5 109 ft/m²
Kiadó ház, Budapest, XVI ker 85 m² 3 szoba 12 kép 150 ezer 1 764 ft/m²
Kiadó ház, Budapest, II ker 240 m² 6 szoba 7 kép 1.6 millió 6 812 ft/m²