Eladó lakások, kiadó albérletek

Milyen gyorsan lehet most eladni egy ingatlant?

Milyen gyorsan lehet most eladni egy ingatlant? 2019.03.27 BallaIngatlan
Habár az eladók az ingatlanpiaci árak alapján sokszor úgy gondolják, hogy a vevők kapkodnak az ingatlanjaikért és bármekkora árat megadnak értük, ez nem egészen így van, ami látszik a tranzakciószámokon is. Igaz ugyanakkor, hogy akadnak olyan lakástípusok és adottságok, melyek valóban felkeltik a vevők érdeklődését, és lecsapnak rájuk.


Amit az ingatlaneladás gyorsasága kapcsán mindjárt az elején le lehet szögezni az az, hogy a jól árazott ingatlanok - bármilyen típusról is legyen szó - viszonylag gyorsan elkelnek. Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője úgy fogalmazott, hogy alapvetően kétféle ingatlanról beszélhetünk. Az egyik az, amit jó áron kínálnak, ezekre azonnal van érdeklődő. A másik pedig az, amikor az ingatlan túlárazott, így a tulajdonos kéthavonta csökkenti az árat, “aztán egyszer csak megérkezünk oda, ahol már piacképes az ingatlan”, és ekkor lehet értékesíteni. Már, ha megérkezünk, mert nem minden tulajdonos hajlandó az ár csökkentésére.

 

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője is tapasztalta ezt a problémát. Mint mondta, sokszor fél-egy évig is piacon kell tartani egy ingatlant, mire a tulajdonosok elfogadják azt, hogy az általuk elképzelt árakon nem fogják tudni eladni a lakásukat.

 

A jól meghatározott ár mellett fontos kérdés az is, hogy mennyire kurrens most az adott ingatlantípus. A keresett kategóriákba tartozó ingatlanok értelemszerűen előbb vevőre találnak: ilyenek most a panelek vagy a kisméretű lakások, valamint azok az ingatlanok, melyek környezete zöld, de mégis központi fekvésűnek számít, csendesek, jó tájolásúak, felújítottak, lehetőleg első emeletiek és jók a közlekedési adottságaik.

 

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, a leggyorsabban a panellakások, illetve a kisméretű lakások kelnek el a kerületben: mindössze 1-2 hónapra van szükség az eladásukhoz. A nagyobb értékű téglalakásoknál az értékesítési idő 3-6 hónapra nő, míg családi házaknál eléri a 6-9 hónapot is. „Ezek az értékek azonban nagymértékben függenek attól, hogy miként árazzák be ingatlanaikat a tulajdonosok. Ha ingatlanközvetítőre bízzák az árazást, akkor az átlagosnál gyorsabb értékesítésre számíthatnak.” - tette hozzá a szakértő.

 

Ugyanezt tapasztalja Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki elmondta, hogy az értékesítési idő a reálisan árazott lakásoknál 1-2 hónapra tehető, de olyan is előfordul, hogy egy jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás akár 3 hét alatt is elkel. Az átlagos értékesítési idő viszont jelenleg 3-6 hónap közé tehető. De ha valaki tartósan kitartja a magas hirdetési árat, akkor egyszerűen a piacon ragad az ingatlanja.

 

Hasonló értékesítési időkről nyilatkozott Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a felújított, jó állapotú, jól árazott panellakásoknál egy hónapos értékesítési időre számíthatnak a tulajdonosok, de sok esetben ez egy-két hétre vagy akár néhány napra is rövidülhet.

„Az értékesítési idő az ár és a típus mellett még az állapottól is függ” - tette hozzá. Nagy Andrea is azt hangsúlyozta, hogy a felújítandó lakásokra most mérsékeltebb a kereslet, elsősorban a jó állapotú ingatlanok iránt érdeklődnek a vevők. Ennek az az oka, hogy jelenleg meglehetősen nehéz megfelelő építőipari szakembert találni a felújítási munkálatokra, ráadásul, ha akad is ilyen, az nagyon sokba kerül.

 

Az ingatlanpiacon a leginkább elhúzódó eladásra a használt családi házak eladói számíthatnak. Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodája szakmai vezetője szerint az értékesítési idő a családi házaknál általában - megfelelő árazás esetén is - hónapokban mérhető, de olykor évekről beszélhetünk. Ebben közrejátszik, hogy a családi házak esetében az érdeklődők többször is visszamennek azt megnézni, nehezebben döntenek, bonyolultabb a választás, míg a lakásoknál kevesebb kérdés merül fel, így ott gyorsabban lezajlik egy-egy tranzakció.

 

A XI. kerületben is megmutatkozik ez a jelenség a családi házak piacán. „Ott az átlagos értékesítési idő a 80 millió forintnál olcsóbb családi házak esetében 6-12 hónap, az ennél drágább ingatlanoknál viszont már kifejezetten szűk a kereslettel találkozhatunk, így a „luxuskategóriában” akár évekig is tarthat egy-egy eladás.” - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlannál a dél-budai régió vezetője.

  

Tetszett a cikk?
Oszd meg a facebookon
Kövesd te is Facebook oldalunkat és csatlakozz közösségünkhöz még több hírért és újdonságért.
Kövess minket

Még több ingatlanpiaci hírek

Megérkeztek az 1 milliós négyzetméterárak - a Balaton déli partjának ingatlanpiaca Eladó házak, nyaralók A Velencei tónál Balaton-felvidéki eladó házak Lassan elkezdődik a vásárlási szezon, ezért mutatunk pár Balatoni eladó házat.

Eladnád ingatlanod, kiadnád albérleted?

Hirdess nálunk!
Egyszerű hirdetésfeltöltés, gyors értékesítés!
Ingatlan hirdetése

Ingatlanok keresése

Eladó lakás Eladó lakás, Budapest Eladó olcsó lakás, Budapest Eladó lakás, Budapest, Pesti oldal Eladó lakás, Budapest, Budai oldal Budapest 1. kerületi eladó lakások Budapest 2. kerületi eladó lakások Budapest 3. kerületi eladó lakások Budapest 4. kerületi eladó lakások Budapest 5. kerületi eladó lakások Budapest 6. kerületi eladó lakások Budapest 7. kerületi eladó lakások Budapest 8. kerületi eladó lakások Budapest 9. kerületi eladó lakások Budapest 10. kerületi eladó lakások Budapest 11. kerületi eladó lakások Budapest 12. kerületi eladó lakások Budapest 13. kerületi eladó lakások Budapest 14. kerületi eladó lakások Budapest 15. kerületi eladó lakások Budapest 16. kerületi eladó lakások Budapest 17. kerületi eladó lakások Budapest 18. kerületi eladó lakások Budapest 19. kerületi eladó lakások Budapest 20. kerületi eladó lakások Budapest 21. kerületi eladó lakások Budapest 22. kerületi eladó lakások Budapest 23. kerületi eladó lakások Debreceni eladó lakások Szegedi eladó lakások Miskolci eladó lakások Pécsi eladó lakások Győri eladó lakások Nyíregyházai eladó lakások Kecskeméti eladó lakások Székesfehérvári eladó lakások Szombathelyi eladó lakások Szolnoki eladó lakások Érdi eladó lakások Kaposvári eladó lakások Soproni eladó lakások Veszprémi eladó lakások Békéscsabai eladó lakások Zalaegerszegi eladó lakások Egri eladó lakások Nagykanizsai eladó lakások Dunaújvárosi eladó lakások Hódmezővásárhelyi eladó lakások Dunakeszi eladó lakások Szigetszentmiklósi eladó lakások Ceglédi eladó lakások Bajai eladó lakások Salgótarjáni eladó lakások Szekszárdi eladó lakások Ózdi eladó lakások Váci eladó lakások Gödöllői eladó lakások Budaörsi eladó lakások

Kiemelt hirdetéseink

Ingatlan képek: Kiadó tégla lakás, Budapest VIII kerület, Rákóczi tér, 1+1 szoba, 51 m², 150 000 forint KIEMELT
Kiadó lakás, Budapest, VIII ker Rákóczi tér 51 m² 2 szoba 5 kép 150 ezer 2 941 ft/m²
Ingatlan képek: Kiadó tégla lakás, Budapest II kerület, Bimbó út, 2+1 szoba, 80 m², 350 000 forint KIEMELT Panorámás
Kiadó lakás, Budapest, II ker Bimbó út 80 m² 3 szoba 1 kép 350 ezer 4 375 ft/m²
Kiadó lakás, Budapest, XII ker 130 m² 3 szoba 12 kép 350 ezer 2 692 ft/m²
Kiadó lakás, Budapest, VI ker Szondi utca 69 m² 2 szoba 15 kép 230 ezer 3 333 ft/m²
Kiadó lakás, Szekszárd 56 m² 3 szoba 13 kép 80 ezer 1 428 ft/m²
Kiadó lakás, Nyíregyháza Moszkva Utca 30 m² 1 szoba 9 kép 60 ezer 2 000 ft/m²