Eladó lakások, kiadó albérletek

Egyre merészebbek a lakásvásárlók a hitelfelvételeknél

Egyre merészebbek a lakásvásárlók a hitelfelvételeknél 2019.04.03 BallaIngatlan
Már egy jó ideje azt hallani az ingatlanközvetítőktől, hogy egyre növekszik a lakásvásárlásra hitelt felvevők száma. Ennek egyik oka az elmúlt években lezajlott ingatlanpiaci áremelkedés, melyet valamilyen módon kompenzálni kell annak, aki most lakástulajdonhoz akar jutni.

 

Míg válság éveit követően a készpénzes vevők uralták az ingatlanpiacot, és szinte senki nem vásárolt hitelre, a helyzet mára megfordult. Egyrészt mind kevesebben látnak a megemelkedett árak miatt jó befektetési lehetőségeket a piacon - márpedig a befektetők azok, akik leginkább készpénzért vásároltak -, másrészt pedig ugyanezen oknál fogva a lakhatási célból vásárlók egyre inkább rákényszerülnek kisebb-nagyobb kölcsönök felvételére.

 

Jelenleg ahhoz, hogy bármilyen lakást vásároljunk hitelre, legalább 4-5 millió forint önerőre szükség van. Ekkora önerő segítségével érhető el egy 20-25 millió forintos lakás. Nem véletlen, hogy az ilyen áron kínált lakások - alapvetően a panellakások - iránt mutatkozik most a legnagyobb kereslet a budapesti ingatlanpiacon. A különbözetet viszont kénytelenek hitelből fedezni a vásárlók.

 

„Az ingatlanpiacon kialakult magas árakra nem csak az olcsóbb ingatlanok irányába történő elmozdulás a válasz a vevők részéről, hanem az egyre gyakoribb és nagyobb mértékű hitelfelvétel is.” - hangsúlyozta Nagy Csaba, a Balla Ingatlannál a dél-budai régió ingatlanirodáinak vezetője. Azt is megjegyezte, hogy miközben a hitelt felhasználók aránya egyre nő, folyamatosan szűkül a készpénzért befektetésre vásárlók köre.

 

„A magas árak miatt a vevők egyre nagyobb része, egyre nagyobb hiteleket vesz fel.” - szögezte le Sebestyén Tamás is, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. A két kerület esetében 50-50 százalék lehet a hitelre és a készpénzre vásárlók aránya a szakértő becslése szerint, aki úgy látja, hogy “egyre merészebbek” most az emberek a hitelfelvételnél: ritka az olyan vevő, aki csak egy-két millió forintos kölcsönt vesz fel, tipikusan az ingatlan árának felét hitelből állják.

 

Ugyanígy látja Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is, akinek tájékoztatása szerint a vevők mintegy 40-50 százaléka igyekszik élni a bankok által kínált különböző hitel-lehetőségekkel. A leggyakoribb hitelösszeg - a két kerület jelentős részben panelekre épülő ingatlanpiacán - 10 millió forint környékén alakul.

 

Nincs ez másként azonban Budán sem: Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője is az egyre nagyobb felvett hitelösszegek jelenségét emelte ki elsőként. Mint mondta, tapasztalatai szerint mind többen vásárolnak hitelre, ráadásul úgy tűnik, hogy a vételár egyre nagyobb részét szeretnék kölcsönből finanszírozni a vevők, vagyis éppen csak leteszik a szükséges önerőt a banknak.

 

Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint is sok olyan vevővel találkozni a piacon, akik csak minimális, néhány milliós önerővel rendelkeznek. Így pedig viszonylag nagy összegű, 10-15 milliós hitelt kénytelenek felvenni, ha a mostani árak mellett otthonhoz szeretnének jutni. „Ugyanakkor azok is felvesznek ekkora - tehát nagyobb összegűnek számító - kölcsönt, akik egy korábbi ingatlanjuk eladása után lépnek tovább, vagyis jelentősebb mennyiségű készpénzzel rendelkeznek.” - tette hozzá.

 

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ehhez még hozzáfűzte, hogy a kedvező kamattámogatott hitelt az is felveszi, aki egyébként rendelkezne a vásárláshoz elegendő összeggel, de inkább visszatart egy részt felújításra, alakításra, bútorozásra. Ez pedig azt jelenti, hogy sok esetben a hitelfelvételre nem csak a kényszer, hanem az előnyös feltételek miatt kerül sor.

Tetszett a cikk?
Oszd meg a facebookon
Kövesd te is Facebook oldalunkat és csatlakozz közösségünkhöz még több hírért és újdonságért.
Kövess minket

Még több ingatlanpiaci hírek

Mi a helyzet most a bérlakások piacán? Milyen gyorsan lehet most eladni egy ingatlant? Ingatlant vesz? Alkudjon bátran! Szegedi eladó lakásokat kerestünk.

Eladnád ingatlanod, kiadnád albérleted?

Hirdess nálunk!
Egyszerű hirdetésfeltöltés, gyors értékesítés!
Ingatlan hirdetése

Ingatlanok keresése

Eladó ház Eladó ház, Budapest Eladó olcsó ház, Budapest Eladó ház, Budapest, Pesti oldal Eladó ház, Budapest, Budai oldal Budapest 1. kerületi eladó házak Budapest 2. kerületi eladó házak Budapest 3. kerületi eladó házak Budapest 4. kerületi eladó házak Budapest 5. kerületi eladó házak Budapest 6. kerületi eladó házak Budapest 7. kerületi eladó házak Budapest 8. kerületi eladó házak Budapest 9. kerületi eladó házak Budapest 10. kerületi eladó házak Budapest 11. kerületi eladó házak Budapest 12. kerületi eladó házak Budapest 13. kerületi eladó házak Budapest 14. kerületi eladó házak Budapest 15. kerületi eladó házak Budapest 16. kerületi eladó házak Budapest 17. kerületi eladó házak Budapest 18. kerületi eladó házak Budapest 19. kerületi eladó házak Budapest 20. kerületi eladó házak Budapest 21. kerületi eladó házak Budapest 22. kerületi eladó házak Budapest 23. kerületi eladó házak Debreceni eladó házak Szegedi eladó házak Miskolci eladó házak Pécsi eladó házak Győri eladó házak Nyíregyházai eladó házak Kecskeméti eladó házak Székesfehérvári eladó házak Szombathelyi eladó házak Szolnoki eladó házak Érdi eladó házak Kaposvári eladó házak Soproni eladó házak Veszprémi eladó házak Békéscsabai eladó házak Zalaegerszegi eladó házak Egri eladó házak Nagykanizsai eladó házak Dunaújvárosi eladó házak Hódmezővásárhelyi eladó házak Dunakeszi eladó házak Szigetszentmiklósi eladó házak Ceglédi eladó házak Bajai eladó házak Salgótarjáni eladó házak Szekszárdi eladó házak Ózdi eladó házak Váci eladó házak Gödöllői eladó házak Budaörsi eladó házak

Kiemelt hirdetéseink

Ingatlan képek: Kiadó tégla lakás, Budapest VIII kerület, Rákóczi tér, 1+1 szoba, 51 m², 150 000 forint KIEMELT
Kiadó lakás, Budapest, VIII ker Rákóczi tér 51 m² 2 szoba 5 kép 150 ezer 2 941 ft/m²
Ingatlan képek: Kiadó tégla lakás, Budapest II kerület, Bimbó út, 2+1 szoba, 80 m², 350 000 forint KIEMELT Panorámás
Kiadó lakás, Budapest, II ker Bimbó út 80 m² 3 szoba 1 kép 350 ezer 4 375 ft/m²
Kiadó lakás, Budapest, XII ker 130 m² 3 szoba 12 kép 350 ezer 2 692 ft/m²
Kiadó lakás, Budapest, VI ker Szondi utca 69 m² 2 szoba 15 kép 230 ezer 3 333 ft/m²
Kiadó lakás, Szekszárd 56 m² 3 szoba 13 kép 80 ezer 1 428 ft/m²
Kiadó lakás, Nyíregyháza Moszkva Utca 30 m² 1 szoba 9 kép 60 ezer 2 000 ft/m²