Eladó lakások, kiadó albérletek

Jelen vannak még a befektetők az ingatlanpiacon?

Jelen vannak még a befektetők az ingatlanpiacon? 2019.04.11 BallaIngatlan
Ha nagyon leegyszerűsítjük az ingatlanbefektetések logikáját, akkor azt mondhatjuk, hogy ahogy emelkednek az árak, úgy éri meg egyre kevésbé ingatlanba fektetni a pénzünket. Hiszen kevesebb olyan vételt találunk, mely biztosítaná a megfelelő hozamot. De mit mutat a gyakorlat most a budapesti ingatlanpiacon? Jelen vannak még a befektetők? És ha igen, milyen ingatlanokat keresnek?

 

Ami leginkább jellemző, hogy a magas lakásárak miatt háttérbe szorult az a típusú befektetési tevékenység, hogy egy vállalkozó vásárol egy lakást, azt felújítja, majd haszonnal megnövelt áron eladja. Ennek oka, hogy olyan árakon kellene kínálni a felújított ingatlant, melyért már nem tudnák (könnyen) értékesíteni. Ezzel szemben a bérleti díjak magasan járnak, így a kiadásra történő ingatlanbefektetés a megfelelő hozamok miatt továbbra is jelen van, habár itt is mérséklődő befektetői kedvvel lehet találkozni.

Jól látható ez például a XIII. kerületben, ahol a befektetők mára szinte teljesen eltűntek a piacról, miután az elmúlt években majdnem minden felújítandó ingatlant felvásároltak” – hívta fel a figyelmet Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ami pedig megmaradt, azt olyan áron kínálja a tulajdonosa, hogy a befektetőknek nem éri meg belevágni az üzletbe.

A VIII. és IX. kerületből is kikoptak azok a befektetők, akik felújítás után magasabb áron adnák tovább a megvásárolt ingatlanokat, mivel jó áron még a lepusztult lakásokhoz sem jutnak hozzá” – jelezte Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor továbbra is jelen vannak azok a befektetők, akik elsősorban kiadásra keresnek lakást. Ők nem riadnak vissza a nagy méretektől sem, ha az ingatlan megosztható, de általában olyan lakást választanak, melyet egy tisztasági festés után már ki is lehet adni. Arra persze figyelniük kell, hogy sok társasház már nem engedi a rövid távú lakáskiadást – jelezte a szakértő.

Budapesten a legfontosabb befektetési terep mindig is a belváros volt, ahol a vevők 95 százaléka gyakorlatilag befektetőnek tekinthető. Ők ma már elsősorban kiadás céljából vásárolnak. Külföldiek is jelen vannak közöttük, de az nem jellemző, hogy tolonganának a piacon” – jelezte Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ennek oka szerinte is leginkább a túlárazottság, melynek hatására a korábbi években megszokottnál szerényebb - de azért stabil - kereslet jellemezte az elmúlt hónapokat.

A befektetőkre egyébként az jellemző, hogy gyorsan döntenek, és irreális árakat látva inkább továbblépnek, vagy meg sem nézik a túlárazott ingatlanokat. Számukra a belvárosban a garzonlakás a „slágertermék”: egy szép állapotú házban lévő, de felújítandó és jó áron kínált kislakás jelenti az ideális vételt. Ilyenből azonban már kevés van, mert a belváros keresett részein - például a bulinegyedben - az elmúlt években már eladogatták a tulajdonosok ezeket lakásokat, és mára csak a túlárazott ingatlanok maradtak a piacon – tette hozzá Schneider Zoltán.

Hasonló a helyzet a belvárosi kerületekkel határos Zuglóban is, ahol jelen vannak ugyan még a készpénzes befektetők, de Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint egyre alaposabban megvizsgálják, hogy mit vesznek.

„A szomszédos IV. kerületben is úgy fest a helyzet, hogy a magasan járó ingatlanárak ellenére sem koptak ki teljesen a piacról a befektetők: a vevők 15-20 százaléka még mindig bérbeadási szándékkal vásárol ingatlant” – jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor, ha a bérlakáspiacon nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt fél évben csökkent a kereslet a kiadó lakások iránt, miközben a bérleti díjak változatlanul magasan járnak.

Ugyanezt tapasztalja Nagy Andrea, a Balla Ingatlan III. kerületi és bel-budai irodáinak szakmai vezetője is, aki szerint „a bérbeadás megtorpant” Bel-Budán, ami azzal jár, hogy a készpénzes vevők között egyre kevesebb a befektető. „Ez persze elsősorban belső budai részekre jellemző, a III. kerület mindig is erősebb volt ebből a szempontból. Ennek oka talán az lehet, hogy a belső részek esetében túl magas bérleti díjakat feltételeznek az érdeklődők, így talán meg sem próbálkoznak a lakáskereséssel” – vélekedett a szakértő.

Szűkül a készpénzért befektetésre vásárlók köre azonban Buda másik felén, a XI. és XXII. kerületben is. Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője szerint a befektetők ugyan most is vadásznak egy-egy jó vételre a használt lakások piacán, de úgy tűnik, hogy inkább az újépítésű lakások vásárlására álltak rá. Dél-Buda agglomerációjában található Tópark esetében például a vevők 10 százalékát a befektetők teszik ki, akik aztán kiadják az általuk megvásárolt ingatlanokat.

  

Tetszett a cikk?
Oszd meg a facebookon
Kövesd te is Facebook oldalunkat és csatlakozz közösségünkhöz még több hírért és újdonságért.
Kövess minket

Még több ingatlanpiaci hírek

Még nincs itt a lakáspiaci Kánaán Milyen gyorsan lehet most eladni egy ingatlant? Eladó házak, nyaralók Dunakanyarban Megérkeztek az 1 milliós négyzetméterárak - a Balaton déli partjának ingatlanpiaca

Eladnád ingatlanod, kiadnád albérleted?

Hirdess nálunk!
Egyszerű hirdetésfeltöltés, gyors értékesítés!
Ingatlan hirdetése

Ingatlanok keresése

Albérlet, kiadó lakás Albérlet, kiadó lakás Budapest Budapesti olcsó albérlet Budapesti luxus albérlet Kiadó lakás, Budapest, Pesti oldal Kiadó lakás, Budapest, Budai oldal Budapest 1. kerületi albérletek Budapest 2. kerületi albérletek Budapest 3. kerületi albérletek Budapest 4. kerületi albérletek Budapest 5. kerületi albérletek Budapest 6. kerületi albérletek Budapest 7. kerületi albérletek Budapest 8. kerületi albérletek Budapest 9. kerületi albérletek Budapest 10. kerületi albérletek Budapest 11. kerületi albérletek Budapest 12. kerületi albérletek Budapest 13. kerületi albérletek Budapest 14. kerületi albérletek Budapest 15. kerületi albérletek Budapest 16. kerületi albérletek Budapest 17. kerületi albérletek Budapest 18. kerületi albérletek Budapest 19. kerületi albérletek Budapest 20. kerületi albérletek Budapest 21. kerületi albérletek Budapest 22. kerületi albérletek Budapest 23. kerületi albérletek Debreceni albérletek Szegedi albérletek Miskolci albérletek Pécsi albérletek Győri albérletek Nyíregyházai albérletek Kecskeméti albérletek Székesfehérvári albérletek Szombathelyi albérletek Szolnoki albérletek Érdi albérletek Kaposvári albérletek Soproni albérletek Veszprémi albérletek Békéscsabai albérletek Zalaegerszegi albérletek Egri albérletek Nagykanizsai albérletek Dunaújvárosi albérletek Hódmezővásárhelyi albérletek Dunakeszi albérletek Szigetszentmiklósi albérletek Ceglédi albérletek Bajai albérletek Salgótarjáni albérletek Szekszárdi albérletek Ózdi albérletek Váci albérletek Gödöllői albérletek Budaörsi albérletek

Kiemelt hirdetéseink

Ingatlan képek: Eladó tégla ház, Velence, Kemping utca, 5, 300 m², telek 2021 m², 280 000 000 forint KIEMELT
Eladó ház, Velence Kemping utca 300 m² 5 szoba 14 kép 280 millió 933 333 ft/m²
Eladó ház, Budapest, III ker 560 m² 12 szoba 7 kép 260 millió 464 285 ft/m²
Eladó ház, Pócsmegyer 112 m² 3 szoba 12 kép 29.9 millió 266 964 ft/m²
Eladó ház, Leányfalu 530 m² 11 szoba 12 kép 400 millió 754 716 ft/m²
Eladó ház, Tahitótfalu 170 m² 5 szoba 12 kép 46.9 millió 275 882 ft/m²
Ingatlan képek: Eladó tégla ház, Pécs, Kiss János utca, 8, 240 m², telek 1200 m², 45 000 000 forint Tulajdonostól
Eladó ház, Pécs Kiss János utca 240 m² 8 szoba 12 kép 45 millió 187 500 ft/m²