Eladó lakások, kiadó albérletek

Mi a helyzet most a bérlakások piacán?

Mi a helyzet most a bérlakások piacán? 2019.04.17 BallaIngatlan
Néha ugyan ellentmondóak az egyes budapesti kerületekből érkező vélemények, azonban úgy tűnik, hogy veszített lendületéből a fővárosi bérlakáspiac az elmúlt évben. A legnagyobb gondot még mindig a bérleti díjak jelentik, melyek sokak számára nem megfizethetők.

 

„Az elmúlt években a sok befektetői vásárlás nagy részéből bérlakás lett, így mára könnyen találni kiadó lakást” - jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. A növekvő kínálat azonban egyelőre nem vezetett az árak eséséhez, inkább csak stagnálásról beszélhetünk: az egyszobás lakások ára 80-90 ezer forint között mozog, míg a másfél szobásoké 100-150 ezer között.

 

Ugyanakkor Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője azt is érzékeli, hogy az elmúlt fél évben csökkent a kereslet a kiadó lakások iránt. Ennek ellenére a bérleti díjak változatlanul magasan járnak. Az ingatlanközvetítő szerint a leginkább keresett, 1,5 szobás lakások esetében, mindkét kerületben, 100-120 ezer forint körül alakul az átlagos havi bérleti díj, rezsi nélkül számolva.

 

A bel-budai kerületekben is hasonló jelenséget tapasztalt Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője, aki úgy fogalmazott, hogy mára a bérbeadás megtorpant. Ennek ellenére a bérlők egészen 200-250 ezres havi bérleti díjig keresnek ingatlanokat, és azt is hozzátette, hogy a kifejezetten drága, akár 700 ezres havi díjú lakásokat is ki lehet adni. Természetesen az egyedülállók a kisméretű lakásokat keresik: de ezeket legfeljebb 150 ezer forintos havidíjért hajlandóak kivenni.

 

Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a két kerületben még mindig szűkös a kínálat bérlakásokból. Az árak persze magasak: egyszobás, 26 négyzetméteres garzonokat 90-100 ezer forintért találunk legolcsóbban a piacon, míg a másfél szobás, 40 négyzetméteres lakások bérleti díja 110-120 ezer forintnál indul. Ugyanakkor egy nagyon igényes, kétszobás lakásért 150 ezer forintot is elkérhet a tulajdonosa.

 

A XIII. kerület esetében is azt emelte ki Tóth Viktória, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője, hogy „a bérleti díjak az ingatlanárakkal párhuzamosan az ’egekbe szaladtak’, így a kereslet ugyan jelentős, de megfizethető bérleményeké kevésbé”. Már az is ritka, ha 100 ezer forintért talál valaki kiadó lakást a kerületben. A kínálat alját most már inkább a 120 ezer forintos szint jelenti, amihez persze hozzá kell számolni a rezsiköltséget is.

 

„A belső kerületekben is nagyon kevés most a megfizethető áron, hosszú távú bérletre kínált lakás, vagy egyáltalán nincs is ilyen a piacon: 130-140 ezer forintos havi díj alatt nem találunk kiadó ingatlant” - hívta fel a figyelmet Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ezért az árért pedig csak egy közepes állapotú, kisméretű lakást lehet kibérelni egy hónapra. Így, ha egy is felbukkan a kínálatban, azt fél nap alatt kiveszik.

 

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője szintén úgy vélekedett, hogy még mindig túl magasak a kiadó lakások bérleti díjai, hiszen a két pesti kerületben egy 37-40 négyzetméteres lakásért átlagosan 120 ezer forintot kérnek el a tulajdonosok havonta. Ez azonban a bérlési lehetőséget keresők többsége számára gyakorlatilag megfizethetetlen - vélekedett a szakember.

 

Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője egyenesen úgy látja, hogy a bérlakások piacán tovább emelkedtek az árak a tavalyi évben. Ennek oka, hogy a kereslet még mindig nagyobb, mint a rendelkezésre álló kínálat. Az elmúlt hónapokban a két-három lakóhelyiséges lakások átlagos bérleti díja 120-130 ezer forint körül alakult havonta, míg a legolcsóbb, egy-másfél szobás, pesterzsébeti házrészek bérleti díja 80-90 ezer forint között mozog.

 

Tetszett a cikk?
Oszd meg a facebookon
Kövesd te is Facebook oldalunkat és csatlakozz közösségünkhöz még több hírért és újdonságért.
Kövess minket

Korábbi híreink

Jelen vannak még a befektetők az ingatlanpiacon? Még nincs itt a lakáspiaci Kánaán Egyre merészebbek a lakásvásárlók a hitelfelvételeknél Milyen gyorsan lehet most eladni egy ingatlant?

Eladnád ingatlanod, kiadnád albérleted?

Hirdess nálunk!
Egyszerű hirdetésfeltöltés, gyors értékesítés!
Ingatlan hirdetése

Ingatlanok keresése

Albérlet, kiadó lakás Albérlet, kiadó lakás Budapest Budapesti olcsó albérlet Budapesti luxus albérlet Kiadó lakás, Budapest, Pesti oldal Kiadó lakás, Budapest, Budai oldal Budapest 1. kerületi albérletek Budapest 2. kerületi albérletek Budapest 3. kerületi albérletek Budapest 4. kerületi albérletek Budapest 5. kerületi albérletek Budapest 6. kerületi albérletek Budapest 7. kerületi albérletek Budapest 8. kerületi albérletek Budapest 9. kerületi albérletek Budapest 10. kerületi albérletek Budapest 11. kerületi albérletek Budapest 12. kerületi albérletek Budapest 13. kerületi albérletek Budapest 14. kerületi albérletek Budapest 15. kerületi albérletek Budapest 16. kerületi albérletek Budapest 17. kerületi albérletek Budapest 18. kerületi albérletek Budapest 19. kerületi albérletek Budapest 20. kerületi albérletek Budapest 21. kerületi albérletek Budapest 22. kerületi albérletek Budapest 23. kerületi albérletek Debreceni albérletek Szegedi albérletek Miskolci albérletek Pécsi albérletek Győri albérletek Nyíregyházai albérletek Kecskeméti albérletek Székesfehérvári albérletek Szombathelyi albérletek Szolnoki albérletek Érdi albérletek Kaposvári albérletek Soproni albérletek Veszprémi albérletek Békéscsabai albérletek Zalaegerszegi albérletek Egri albérletek Nagykanizsai albérletek Dunaújvárosi albérletek Hódmezővásárhelyi albérletek Dunakeszi albérletek Szigetszentmiklósi albérletek Ceglédi albérletek Bajai albérletek Salgótarjáni albérletek Szekszárdi albérletek Ózdi albérletek Váci albérletek Gödöllői albérletek Budaörsi albérletek

Kiemelt hirdetéseink

Ingatlan képek: Kiadó tégla lakás, Budapest II kerület, Bimbó út, 2+1 szoba, 80 m², 350 000 forint KIEMELT Panorámás
Kiadó lakás, Budapest, II ker Bimbó út 80 m² 3 szoba 15 kép 350 ezer 4 375 ft/m²
Kiadó lakás, Budapest, XII ker 130 m² 3 szoba 12 kép 350 ezer 2 692 ft/m²
Kiadó lakás, Debrecen Holló János Utca 38 m² 2 szoba 4 kép 100 ezer 2 631 ft/m²
Kiadó lakás, Budapest, IX ker 82 m² 3 szoba 6 kép 250 ezer 3 048 ft/m²
Kiadó lakás, Budapest, II ker Török Utca 33 m² 1 szoba 8 kép 125 ezer 3 787 ft/m²
Kiadó lakás, Budapest, X ker 56 m² 2 szoba 6 kép 170 ezer 3 035 ft/m²