Eladó lakások, kiadó albérletek

Mennyire keresik az újépítésű lakásokat a vevők?

Mennyire keresik az újépítésű lakásokat a vevők? 2019.05.02 BallaIngatlan
A legtöbb kerületben nem igazán meghatározó az újépítésű lakások jelenléte, egy-két projekttel találkoznak az ingatlanközvetítők, mely a teljes ingatlanpiaci forgalomhoz képest elenyésző arányt jelent. Csak néhány olyan kerület akad, ahol nagyobb részt tud kihasítani, ilyen elsősorban a XIII. vagy a XI. kerület.

 

Jól illusztrálja az előbbieket az Észak-Pesten, tehát a XIII. kerület feletti részen kialakult helyzet. Itt az újépítésű lakások árai ugyan nem sokkal magasabbak, mint a használtaké - a négyzetméterárak 550-650 ezer forint között alakulnak -, de ez a csekély árkülönbség is sokat számít az ingatlanközvetítő szerint. „Ebben a szegmensben jelentős túlkínálatról beszélhetünk, vagyis kevesebb az érdeklődő, mint az eladó újépítésű lakás” - hangsúlyozta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Hozzátette, hogy újépítésűeket errefelé inkább csak az újpesti részen keressünk, mert a XV. kerületben nagyon csekély számban vannak jelen.

 

Nincs ez másként, ha egy kicsit keletebbre tekintünk: a X. kerületben teljesen hiányoznak a piacról az újépítésűek, de a XVII. kerületben is rendkívül szerény a kínálat a kereslethez képest. „Ráadásul aránytalanul drágák is a használt ingatlanokhoz viszonyítva: a jellemző, 500-600 ezer forintos négyzetméterárak túl magasak az itteni fizetőképes kereslet számára.” - vélekedett Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

 

De ha a belvárosban nézünk körül, akkor is hasonló helyzetet látunk. „Az újépítésű lakásoknál - annak ellenére, hogy jellemzően az úgynevezett prémiumkategóriába tartoznak - elbizonytalanítják az árak a vevőket. Nincs is sok beruházás, de ami a belső kerületekben található, azokat az eleve rendkívül magas telekárak miatt olyan összegekért kínálják, hogy minimális rájuk az érdeklődés.” – magyarázta Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

 

Az újépítésű projektekben bővelkedő XIII. kerületben ugyanakkor jelentős érdeklődés mutatkozik az újépítésű lakások iránt Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint. Jelentős a kínálat is, de problémát jelent a vevők számára, hogy ezeknek az ingatlanoknak is dinamikusan nő az ára, és a magasabb árakat egyre kevesebben engedhetik meg maguknak. A kedvező banki kölcsönök miatt ugyan egy kicsit megnőtt azok száma, akik belevágnak újépítésű ingatlan vásárlásába, de átlagosan ők is legfeljebb 10-15 millió forintos hitelt vesznek fel.

 

Ugyancsak a gyorsan emelkedő árakra hívta fel a figyelmet Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Mint mondta, a korábbi, 500 ezer forintos átlag négyzetméterárak az újépítésű lakásoknál ma már 550 ezres árat jelentenek. Hasonló a helyzet az újépítésű ikerházaknál is: azok, amelyek nemrég még 40 millió forintba kerültek, ma már csak 50 millió forintért vásárolhatók meg. Ennyit emeltek eddig az árakon a beruházók, és ez még nem a vége. A merész áremelés persze azért kockázatos, mert ebben a lokációban nem biztos, hogy a túl magasra beállított árakon is lesz vevő az ingatlanokra. Annál is inkább, mert a vevők egyébként is bizonytalanok az újépítésűek megvásárlásánál, így lehet, hogy inkább újszerű ingatlan mellett döntenek.

 

 

 

„A befektetők viszont inkább az újépítésű lakások vásárlására álltak rá.” – mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak vezetője. Dél-Buda agglomerációjában található Tópark esetében például a vevők 10 százalékát teszik ki a befektetők, akik kiadják az általuk megvásárolt ingatlanokat. A lakások eladási négyzetméterára itt 650-700 ezer forint között alakul, ami azt is jelenti, hogy a XI. kerületi újépítésűeknél mintegy 20 százalékkal alacsonyabb eladási árakról van szó, ami azért megmozgatja a befektetők fantáziáját.

 

De minél inkább távolodunk Budapesttől, annál olcsóbb településekkel találkozunk, főleg a dél-pesti agglomerációban: „Délegyházán például kifejezetten erős a kereslet az újépítésű családi házak, ikerházak iránt, hiszen errefelé már 30 millió forintért is hozzájuthatunk egy-egy ilyen ingatlanhoz.” - hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője. Egyre több az új parcellázás errefelé, hiszen könnyen el tudják adni a vállalkozók az itt épülő ingatlanokat. Ugyanez a kategória Szigetszentmiklóson már 30-40 millió forint közötti áron kapható, és szerényebb is irántuk az érdeklődés.

 

Ugyanakkor a dél-budai agglomerációban is erős keresletet érzékel az újépítésű családi és ikerházak iránt Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodája szakmai vezetője. Annak ellenére, hogy jelentős mértékben emelkedtek és még mindig emelkednek ebben a kategóriában az árak: amit néhány éve még 30 millió alatt kínáltak, az most 50 millió forintba kerül - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő.

 

A kínálat jelenleg 37-38 millió forintnál kezdődik az ikerházak esetében, de az átlagár inkább 40 millió forint felett jár. Az önálló házak ára 50 milliónál indul, de a vevők egészen a 60-65 millió forintos árszintig érdeklődnek irántuk. Hozzátette azt is, hogy az említett árakon olyan ingatlanokat lehet vásárolni, melyek építését el sem kezdték, így a vevők részéről lehet érzékelni némi bizonytalanságot. Ezeket inkább csak nézegetik, és arra várnak, hogy elkezdődjenek a munkálatok, esetleg olyan kivitelezőt találjanak, akinek ismerik a referenciáit.

  

Tetszett a cikk?
Oszd meg a facebookon
Kövesd te is Facebook oldalunkat és csatlakozz közösségünkhöz még több hírért és újdonságért.
Kövess minket

Korábbi híreink

Eladó luxus családi házak a 3. kerületben Mi lehet az oka annak, ha egy ingatlant túl olcsón kínálnak? Kiadó lakások Budapesten 140 000 forintig Eladó megfizethető árú családi házak Budapest vonzáskörzetében

Eladnád ingatlanod, kiadnád albérleted?

Hirdess nálunk!
Egyszerű hirdetésfeltöltés, gyors értékesítés!
Ingatlan hirdetése

Ingatlanok keresése

Eladó lakás Eladó lakás, Budapest Eladó olcsó lakás, Budapest Eladó lakás, Budapest, Pesti oldal Eladó lakás, Budapest, Budai oldal Budapest 1. kerületi eladó lakások Budapest 2. kerületi eladó lakások Budapest 3. kerületi eladó lakások Budapest 4. kerületi eladó lakások Budapest 5. kerületi eladó lakások Budapest 6. kerületi eladó lakások Budapest 7. kerületi eladó lakások Budapest 8. kerületi eladó lakások Budapest 9. kerületi eladó lakások Budapest 10. kerületi eladó lakások Budapest 11. kerületi eladó lakások Budapest 12. kerületi eladó lakások Budapest 13. kerületi eladó lakások Budapest 14. kerületi eladó lakások Budapest 15. kerületi eladó lakások Budapest 16. kerületi eladó lakások Budapest 17. kerületi eladó lakások Budapest 18. kerületi eladó lakások Budapest 19. kerületi eladó lakások Budapest 20. kerületi eladó lakások Budapest 21. kerületi eladó lakások Budapest 22. kerületi eladó lakások Budapest 23. kerületi eladó lakások Debreceni eladó lakások Szegedi eladó lakások Miskolci eladó lakások Pécsi eladó lakások Győri eladó lakások Nyíregyházai eladó lakások Kecskeméti eladó lakások Székesfehérvári eladó lakások Szombathelyi eladó lakások Szolnoki eladó lakások Érdi eladó lakások Kaposvári eladó lakások Soproni eladó lakások Veszprémi eladó lakások Békéscsabai eladó lakások Zalaegerszegi eladó lakások Egri eladó lakások Nagykanizsai eladó lakások Dunaújvárosi eladó lakások Hódmezővásárhelyi eladó lakások Dunakeszi eladó lakások Szigetszentmiklósi eladó lakások Ceglédi eladó lakások Bajai eladó lakások Salgótarjáni eladó lakások Szekszárdi eladó lakások Ózdi eladó lakások Váci eladó lakások Gödöllői eladó lakások Budaörsi eladó lakások

Kiemelt hirdetéseink

Kiadó ház, Fót 80 m² 3 szoba 12 kép 150 ezer 1 875 ft/m²
Kiadó ház, Tahitótfalu 100 m² 2 szoba 7 kép 180 ezer 1 800 ft/m²
Kiadó ház, Debrecen Csillag Utca 50 m² 2 szoba 20 kép 90 ezer 1 800 ft/m²
Kiadó ház, Budapest, II ker 360 m² 6 szoba 9 kép 912.8 ezer 2 535 ft/m²
Kiadó ház, Budapest, XII ker 400 m² 7 szoba 13 kép 1.3 millió 3 260 ft/m²
Kiadó ház, Budapest, XXII ker 110 m² 3 szoba 12 kép 290 ezer 2 636 ft/m²