Eladó lakások, kiadó albérletek

Lakás vagy ház? Egyre inkább a családi házak felé billen a mérleg nyelve!

Lakás vagy ház? Egyre inkább a családi házak felé billen a mérleg nyelve! 2019.05.07 BallaIngatlan
Habár sok vevő a megvásárolni kívánt ingatlan bizonyos paramétereit illetően gyakran bizonytalan, azt azért általában el tudják dönteni a vásárlás előtt, hogy lakást vagy családi házat szeretnének. Az ingatlanpiaci helyzet azonban megváltozott: a házak a lakásokhoz képest egyre olcsóbbak, ami új szempontot hoz a mérlegelésbe.
Alapvetően élethelyzet kérdése, hogy valaki családi házat vagy lakást szeretne vásárolni. Hiszen a két eltérő kategóriába tartozó ingatlan alapvető paraméterei jelentősen eltérnek. Ilyen például az elhelyezkedés, vagy a méret és a szobaszám. „Tipikus helyzet, amikor a család gyarapodása, kisgyermekekkel való bővülése családi ház vásárlásának irányába tereli a vevőket” - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője.

De persze nagyon sok esetben közrejátszik az is, hogy az emberek egy része ki akar szabadulni a városból: menekül a zajtól, a forgalomtól, a szmogtól. Inkább a zöldebb, “vidékiesebb” környezetet választja, vállalva a családi ház fenntartásával és megközelítésével járó többletterheket és teendőket. A méreten és szobaszámon túl tehát a zöld környezet, a csend, a jobb levegő és életminőség az, ami hívószóként működik a családi házat vásárlók esetében. Ugyanakkor sokak számára az önállóság is fontos tényező, amikor a lakóközösség nem korlátozza vagy épp befolyásolja mindennapi életünket - tette hozzá a szakértő.

Ezzel szemben egy társasházi lakás esetében jóval kisebb ez az önállóság, és a szomszédok is erős korlátozó tényezőt jelentenek a hétköznapok során. Miközben persze előnye az, hogy bár folyamatosan fizetni kell a közös költséget, alapvetően egyszerűbb lehet a közlekedés, olcsóbb a fenntartás és a rezsi is mérsékeltebb a kisebb méret miatt.

Ugyanakkor a döntésnél mindig felmerül az ár kérdése is, mely a legalapvetőbb tényező egy ingatlanvásárlás során. Míg korábban az árkülönbség elég egyértelműen meghatározta, hogy lakást vagy családi házat keresünk az ingatlanpiacon – az előbbi javára –, ez ma már komolyabb dilemmát okozhat a lakásvásárlóknak.

„Ennek oka egyszerű: mára annyira drágák lettek a lakások, hogy egy belvárosi lakás áráért az agglomerációban házat lehet vásárolni” - szögezte le Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője. „Ennek az eltérő mértékű áremelkedésnek elsősorban az volt az oka, hogy jóval nagyobb a kereslet a lakások iránt” - tette hozzá Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Mint szavaiból kiderült, jelenleg a lakások négyzetméterára körülbelül duplája a házakénak.

Családi házak “fillérekért”

Nagy Andrea is úgy látja, hogy a házak most olcsóbbak és nehezebb őket eladni. Mint fogalmazott, „a piacon nem érte utol magát a családi ház kategória, miközben a lakásoknak elszállt az ára az elmúlt években”. Az ingatlanközvetítő úgy véli, hogy ezzel a ténnyel a vevők jelentős része nincs tisztában, de az is igaz, hogy sokan nem is mernek családi ház vásárlására gondolni.

„Holott azok számára, akik egy lakást meg tudnak venni, ma már reális cél lehet a központtól egy kicsit távolabb elhelyezkedő ház megvásárlása is. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó áron meg lehet szerezni mondjuk egy üdülőterületen elhelyezkedő, de átminősíthető házat az agglomerációban” - jegyezte meg.

„Természetesen, ha egy adott kerületen - mondjuk a XI. kerületen - belül vizsgáljuk a lakás- illetve házárakat, akkor azért elég nagy szakadékot láthatunk az árakat tekintve. Ugyanakkor, ha egy XI. kerületi lakás árát egy agglomerációs, mondjuk érdi családi házéval vetjük össze, akkor utóbbi már igencsak versenyképes” - derült ki Nagy Csaba szavaiból

Konkrét példát is említett az ingatlanközvetítő: egy közepes állapotú, kétszobás panellakás ma már 32-35 millió forintba kerül a XI. kerületben, míg ugyanezért az árért Érden - ha nem is a legjobb részén - lehet egy normális, költözhető, lakható családi házat vásárolni. Akadt is olyan vevő az ingatlanközvetítő praxisában az elmúlt hónapokban, aki eladta a panellakását és kiköltözött Érdre, ahol egy minimális ráfordítással - 3-4 millió forintos hitel segítségével - kialakított magának egy élhető családi házat.

Vannak persze gondok is az ezen árkategóriába tartozó házakkal, hiszen mint Nagy Andrea felhívta rá a figyelmet: „jelentős részük a ‘80-as években épült, óriási, befűthetetlen belső terekkel, rossz energetikai tényezőkkel rendelkezik. A kisebb, modernebb, egyszintes, praktikusabb, esetleg újszerű, úgymond minimál házak ára viszont jóval magasabb, és a kínálat is sokkal szerényebb ezekből”.

Az ingatlanközvetítő szerint ez is oka lehet annak, hogy kisebb a kereslet a házak iránt, és óriási a piacon a kínálat a régebben épült, kevésbé jó adottságú családi házakból. Hiszen utóbbiakat korszerűsíteni kell, adott esetben átépíteni, ami sokakat elriaszt, főleg most, amikor elég nehéz kivitelezőt találni.

Mindenesetre azok, akik nem a központi fekvésű ingatlanokat preferálják, és az élhetőbb zöld területeken keresnek otthont, mindenképpen jobban járnak egy családi házzal. Hiszen a legtöbb esetben a belső kerületekben sok millióval drágábban tudnák biztosítani a saját lakhatásukat. „Természetesen a vevői igények változók, de ma okosabb nem lakást, hanem házat vásárolni a külső kerületekben” - foglalta össze a helyzetet Lendvainé Pető Zsuzsanna.

Tetszett a cikk?
Oszd meg a facebookon
Kövesd te is Facebook oldalunkat és csatlakozz közösségünkhöz még több hírért és újdonságért.
Kövess minket

Korábbi híreink

Mennyire keresik az újépítésű lakásokat a vevők? Eladó luxus családi házak a 3. kerületben Mi lehet az oka annak, ha egy ingatlant túl olcsón kínálnak? Kiadó lakások Budapesten 140 000 forintig

Eladnád ingatlanod, kiadnád albérleted?

Hirdess nálunk!
Egyszerű hirdetésfeltöltés, gyors értékesítés!
Ingatlan hirdetése

Ingatlanok keresése

Eladó ház Eladó ház, Budapest Eladó olcsó ház, Budapest Eladó ház, Budapest, Pesti oldal Eladó ház, Budapest, Budai oldal Budapest 1. kerületi eladó házak Budapest 2. kerületi eladó házak Budapest 3. kerületi eladó házak Budapest 4. kerületi eladó házak Budapest 5. kerületi eladó házak Budapest 6. kerületi eladó házak Budapest 7. kerületi eladó házak Budapest 8. kerületi eladó házak Budapest 9. kerületi eladó házak Budapest 10. kerületi eladó házak Budapest 11. kerületi eladó házak Budapest 12. kerületi eladó házak Budapest 13. kerületi eladó házak Budapest 14. kerületi eladó házak Budapest 15. kerületi eladó házak Budapest 16. kerületi eladó házak Budapest 17. kerületi eladó házak Budapest 18. kerületi eladó házak Budapest 19. kerületi eladó házak Budapest 20. kerületi eladó házak Budapest 21. kerületi eladó házak Budapest 22. kerületi eladó házak Budapest 23. kerületi eladó házak Debreceni eladó házak Szegedi eladó házak Miskolci eladó házak Pécsi eladó házak Győri eladó házak Nyíregyházai eladó házak Kecskeméti eladó házak Székesfehérvári eladó házak Szombathelyi eladó házak Szolnoki eladó házak Érdi eladó házak Kaposvári eladó házak Soproni eladó házak Veszprémi eladó házak Békéscsabai eladó házak Zalaegerszegi eladó házak Egri eladó házak Nagykanizsai eladó házak Dunaújvárosi eladó házak Hódmezővásárhelyi eladó házak Dunakeszi eladó házak Szigetszentmiklósi eladó házak Ceglédi eladó házak Bajai eladó házak Salgótarjáni eladó házak Szekszárdi eladó házak Ózdi eladó házak Váci eladó házak Gödöllői eladó házak Budaörsi eladó házak

Kiemelt hirdetéseink

Ingatlan képek: Eladó tégla ház, Velence, Kemping utca, 5, 300 m², telek 2021 m², 280 000 000 forint KIEMELT
Eladó ház, Velence Kemping utca 300 m² 5 szoba 14 kép 280 millió 933 333 ft/m²
Eladó ház, Visegrád 368 m² 10 szoba 12 kép 98 millió 266 304 ft/m²
Eladó ház, Pomáz 50 m² 2 szoba 12 kép 18.5 millió 370 000 ft/m²
Eladó ház, Üröm 366 m² 7 szoba 12 kép 190 millió 519 125 ft/m²
Eladó ház, Tahitótfalu 60 m² 2 szoba 5 kép 11.9 millió 198 333 ft/m²
Eladó ház, Budapest, II ker 620 m² 6 szoba 12 kép 650 millió 1 048 387 ft/m²