Ingatlanjog, kérdések - válaszok

Ingatlanjogi probléma? Kérdezzen Ön is ingatlan-szakjogászainktól!
Tegye fel kérdését most! Szakértőink jogi tanácsa INGYENES.

HIRDETÉS


Kérdező: Bea | Azonosító: 1707184086
Tisztelt Szakértő!ház vásárlására készülünk,szeretnénk csok-kot ill hitelt is felvenni a kiszemelt házra viszont belterületen lévő kivett üdülő épület+udvar besorolású(lakhatási engedélyel+öszközművesített),elmentünk az önkormányzat építési osztályára ahol a magunkal vitt iratokat meg sem nézték csak elurasító válasz kaptuno,h azon a területen nem lehetséges a lakóházzá minősítés,mi ezután kikértünk egy pár környékbeli utcában lévő ház hejrajzi szám alapján milyen besorolású és több ingatlan volt lakóház+udvar besorolású még olyan is ami abban az utcában van ahol mi kinéztük a házat,ez hogy lehet?előre is köszönöm a választ.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Renáta | Azonosító: 1704153831
Tisztelettel olyan kérdéssel fordulok önhöz önökhöz hogy a páromnak van egy ingatlana abban bérlők laknak a bérletet felmondta nekik de nem akarják elhagyni a házat mi probáltunk segiteni másik albérletet találni de egyik sem felelt meg nekik mit tehetünk hogy elhagyják a házat mivel mi szeretnénk visszaköltözni az ingatlanba! Köszönöm a választ! Nem tudom ki tudna ebben segíteni sürgős lenne minél előbb rendezni ezt a dolgot mivel nekünk is nemsokára családunk lesz és szeretnénk visszaköltözni az ingatlanba mielőtt a kicsi megszületik! Köszönöm válaszát válaszukat
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Zoltán | Azonosító: 1704115671
Tisztelt Címzett!!
Társasházunk panelszigetelését hamarosan megkezdik. Vidéki kisebb városban lakom a párommal és 3 gyermekünkkel.
Ablakcserét nem kértünk. Nem írtuk alá az OTP-s LTP-s szerződést sem. Persze tudom, azt majd ki kell fizetni (külső szigetelés és közös részek felújításának költségeit). A legfelső emeleten a 8.-on lakunk. Minden ablakon redőny van. Nem lógunk rá a külső falra, csak annak belső felszínéhez vannak rögzítve a redőnyök. Ráadásul mivel legfölül lakunk a szigetelésnek sincs jelentősége, mert ott már csak a tető van és csak a összkép miatt kell szigetelni.
Közölték velünk, hogy mindenkinek egyénileg meg kell oldania a redőnyök le és felszereltetését és átszabást is! Nálunk 16 db redőny van és én egyáltalán nem akarok hozzájárulni, hogy leszedjék, hiszen több száz ezer Ft-ot költöttem rá és kb darabonként 3-5-8 ezer Ft-okat olvastam, hogy annyiba kerülne db-onként, a le és felszerelés és átalakítás. Illetve olyat is olvastam, hogy előfordul átalakításnál a redőnyök törése, sérülése....
Mit tehetek? Nem tudom ennek költségeit állni és nem járulok hozzá a leszereléshez. Megtagadhatom-e a leszerelést? Az én tulajdonom, a felszereléshez sem kellett engedélyt kérni a társasháztól.
Ha nem kell engedély, akkor milyen jogon követelhetik tőlem, hogy szereltessem le? Milyen jogi következményei lehetnek? Mit tudnak velünk tenni, ha nem leszünk hajlandóak leszereltetni. Kérhető-e, hogy a kivitelező fizesse ki vagy a társasház a közös költségekből vonja le? Igaz-e ez amit az egyik oldalon olvastam, hogy - Ha valaki panel-lakást vásárol, akkor csakis a külső falak belső felszíne és az ablakok az Ő tulajdona, maga a külső fal nem az övé.
Itt olvastam.
Jogblog - Panelprogram – ha kell, ha nem!, társasház, panel odo=/
Ha esetleg ez így van, milyen jogszabály vonatkozik erre? Ha az én tulajdonom a a külső falak belső felszíne, akkor is követelhetik valamilyen formában, hogy szedjem le?
Nagyon fontos lenne számunkra a válasza.
Nagyon köszönöm megtisztelő és pozitív válaszát.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Éva | Azonosító: 1704067350
Nővérem aki Balatonfüreden lakik, kb 30 évvel ezelőtt megengedte fiának, hogy a családi háza fölötti részt beépítsék. Sajnos fia meghalt, az örökösökkel probléma van. Nővérem szeretné értékesíteni ingatlanát , ebben az esetben mi a teendő? Sajnos egy helyrajzi számon szerepelnek. Ebben az esetben a telek is százalékosan szétosztásra kerül? Az mind a nővéremé volt, csupán a beépítést engedélyezte. Szeretném kérni, hogy mi ilyenkor a teendő és lehet e ilyen körülmények között értékesíteni? A hagyatéki tárgyalás még nem zárult le, lassan egy éve, hogy a fia elhunyt. Valóban osztozni kell a telken is? Válaszát köszönöm előre is.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Leidl Zsigmond | Azonosító: 1703057393
nagybátyám és felesége viszonya megromlott negyven kettő év házasság után.Ingatlan vitájuk van.Felesége megismerkedésük előtt vett egy telket.Amire házasságuk alatt közösen fel építettek egy 42m2-es faházat amelyben laknak.Nagybátyám a feleségétől az ingatlan 50%követeli,de a feleség csak az 1/3 akarja neki adni.De nagybátyámnak volt egy önkormányzati szoba konyhás lakása amit közösen eladtak.Jogos-e a férj követelése.Köszönöm mielöbb válaszát.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Szabó Zsófia | Azonosító: 1701146470
T. Hölgyem/ Uram!
Ha kereskedelmi egységet szeretnék lakóépületben nyitni, át kell-e minősíttetni azt az egy helyiséget üzlethelyiséggé, amiben a tevékenység folyna (a többi része a háznak marad lakóépület)? Ha igen, mi ennek a menete, hova kell először fordulnom? Földhivatalba?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,
Zsófi
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Alexandra | Azonosító: 1612309046
A barátnöm főbérlőtől bérel egy lakást! Ha ő abbol bérbe ad ki magas összegért egy szobát az jogszerű vagy pedig nem lehet ijet ! A lényeg az hogy akkor ő adhat e ki még azon belűl szobát vagy ezt büntetik e ?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Kőszegi Richárd | Azonosító: 1612272030
Üdv! Van egy erdővel határos belterületi építési telkünk, a hátsó telekhatár mentén egy patak folyik. A szomszédságunkban több olyan telek is található, ahol minden jel szerint a patak egyes szakaszai bele lettek mérve a telkekbe. Érdeklődnék, hogy jogilag ez lehetséges, hogy egy patak egy szakasza magánszemélyhez tartozzon? Ha nem, hova érdemes fordulni az ügyben?
Válaszoló: dr.Menczel-Kiss Gergely | Dátum: 2016/12/28
Tisztelt Kõszegi Richárd! A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény rendelkezései szerint a patak vélhetõen állami tulajdonban van, az illetékes vízügyi igazgatóság tud ebben segíteni Önnek. A földhivatalban megtalálja a hiteles térképkivonatot is, a telekhatárok abból megállapíthatók. Tisztelettel dr.Menczel-Kiss Gergely 9021 Gyõr, Árpád út 47. 36 30 262 32 58 info@menczelkiss.hu
Kérdező: Zoltán | Azonosító: 1612233681
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az lenne a kérdésem, hogy tulajdonomban van egy kisebb földterület, amin jelenleg semmi se található. A földhivatalban belterületként és lakóingatlanként van bejegyezve. Most a helyi önkormányzat egy tervezetben közterületté akarja nyilvánítani. Viszont semmilyen beleegyezést nem adtam, nem is kerestek meg.
A kérdésem az lenne, hogy milyen jogon tehetik ezt meg, illetve követelhetem e a telek ellenértékét, ha ezt megteszik?
Köszönöm a válaszát!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Balázs | Azonosító: 1612027469
Tisztelt Ingatlanjogász ! A tulajdonomban lévő zártkerti ingatlanon (művelési ágból kivont) 1590 m2-en szőlő van. Hogyan szüntethetem meg a hegyközségi tagságot erre a területre vonatkoztatva? Tisztelettel: Balázs
Hamarosan válaszolunk kérdésére!