Ingatlanjog, kérdések - válaszok

Ingatlanjogi probléma? Kérdezzen Ön is ingatlan-szakjogászainktól!
Tegye fel kérdését most! Szakértőink jogi tanácsa INGYENES.

HIRDETÉS


Kérdező: Renáta | Azonosító: 1704153831
Tisztelettel olyan kérdéssel fordulok önhöz önökhöz hogy a páromnak van egy ingatlana abban bérlők laknak a bérletet felmondta nekik de nem akarják elhagyni a házat mi probáltunk segiteni másik albérletet találni de egyik sem felelt meg nekik mit tehetünk hogy elhagyják a házat mivel mi szeretnénk visszaköltözni az ingatlanba! Köszönöm a választ! Nem tudom ki tudna ebben segíteni sürgős lenne minél előbb rendezni ezt a dolgot mivel nekünk is nemsokára családunk lesz és szeretnénk visszaköltözni az ingatlanba mielőtt a kicsi megszületik! Köszönöm válaszát válaszukat
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Zoltán | Azonosító: 1704115671
Tisztelt Címzett!!
Társasházunk panelszigetelését hamarosan megkezdik. Vidéki kisebb városban lakom a párommal és 3 gyermekünkkel.
Ablakcserét nem kértünk. Nem írtuk alá az OTP-s LTP-s szerződést sem. Persze tudom, azt majd ki kell fizetni (külső szigetelés és közös részek felújításának költségeit). A legfelső emeleten a 8.-on lakunk. Minden ablakon redőny van. Nem lógunk rá a külső falra, csak annak belső felszínéhez vannak rögzítve a redőnyök. Ráadásul mivel legfölül lakunk a szigetelésnek sincs jelentősége, mert ott már csak a tető van és csak a összkép miatt kell szigetelni.
Közölték velünk, hogy mindenkinek egyénileg meg kell oldania a redőnyök le és felszereltetését és átszabást is! Nálunk 16 db redőny van és én egyáltalán nem akarok hozzájárulni, hogy leszedjék, hiszen több száz ezer Ft-ot költöttem rá és kb darabonként 3-5-8 ezer Ft-okat olvastam, hogy annyiba kerülne db-onként, a le és felszerelés és átalakítás. Illetve olyat is olvastam, hogy előfordul átalakításnál a redőnyök törése, sérülése....
Mit tehetek? Nem tudom ennek költségeit állni és nem járulok hozzá a leszereléshez. Megtagadhatom-e a leszerelést? Az én tulajdonom, a felszereléshez sem kellett engedélyt kérni a társasháztól.
Ha nem kell engedély, akkor milyen jogon követelhetik tőlem, hogy szereltessem le? Milyen jogi következményei lehetnek? Mit tudnak velünk tenni, ha nem leszünk hajlandóak leszereltetni. Kérhető-e, hogy a kivitelező fizesse ki vagy a társasház a közös költségekből vonja le? Igaz-e ez amit az egyik oldalon olvastam, hogy - Ha valaki panel-lakást vásárol, akkor csakis a külső falak belső felszíne és az ablakok az Ő tulajdona, maga a külső fal nem az övé.
Itt olvastam.
Jogblog - Panelprogram – ha kell, ha nem!, társasház, panel odo=/
Ha esetleg ez így van, milyen jogszabály vonatkozik erre? Ha az én tulajdonom a a külső falak belső felszíne, akkor is követelhetik valamilyen formában, hogy szedjem le?
Nagyon fontos lenne számunkra a válasza.
Nagyon köszönöm megtisztelő és pozitív válaszát.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Éva | Azonosító: 1704067350
Nővérem aki Balatonfüreden lakik, kb 30 évvel ezelőtt megengedte fiának, hogy a családi háza fölötti részt beépítsék. Sajnos fia meghalt, az örökösökkel probléma van. Nővérem szeretné értékesíteni ingatlanát , ebben az esetben mi a teendő? Sajnos egy helyrajzi számon szerepelnek. Ebben az esetben a telek is százalékosan szétosztásra kerül? Az mind a nővéremé volt, csupán a beépítést engedélyezte. Szeretném kérni, hogy mi ilyenkor a teendő és lehet e ilyen körülmények között értékesíteni? A hagyatéki tárgyalás még nem zárult le, l an egy éve, hogy a fia elhunyt. Valóban osztozni kell a telken is? Válaszát köszönöm előre is.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Leidl Zsigmond | Azonosító: 1703057393
nagybátyám és felesége viszonya megromlott negyven kettő év ház ág után.Ingatlan vitájuk van.Felesége megismerkedésük előtt vett egy telket.Amire ház águk alatt közösen fel építettek egy 42m2-es faházat amelyben laknak.Nagybátyám a feleségétől az ingatlan 50%követeli,de a feleség csak az 1/3 akarja neki adni.De nagybátyámnak volt egy önkormányzati szoba konyhás lakása amit közösen eladtak.Jogos-e a férj követelése.Köszönöm mielöbb válaszát.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Szabó Zsófia | Azonosító: 1701146470
T. Hölgyem/ Uram!
Ha kereskedelmi egységet szeretnék lakóépületben nyitni, át kell-e minősíttetni azt az egy helyiséget üzlethelyiséggé, amiben a tevékenység folyna (a többi része a háznak marad lakóépület)? Ha igen, mi ennek a menete, hova kell először fordulnom? Földhivatalba?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,
Zsófi
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Alexandra | Azonosító: 1612309046
A barátnöm főbérlőtől bérel egy lakást! Ha ő abbol bérbe ad ki magas összegért egy szobát az jogszerű vagy pedig nem lehet ijet ! A lényeg az hogy akkor ő adhat e ki még azon belűl szobát vagy ezt büntetik e ?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Kőszegi Richárd | Azonosító: 1612272030
Üdv! Van egy erdővel határos belterületi építési telkünk, a hátsó telekhatár mentén egy patak folyik. A szomszédságunkban több olyan telek is található, ahol minden jel szerint a patak egyes szakaszai bele lettek mérve a telkekbe. Érdeklődnék, hogy jogilag ez lehetséges, hogy egy patak egy szakasza magánszemélyhez tartozzon? Ha nem, hova érdemes fordulni az ügyben?
Válaszoló: dr.Menczel-Kiss Gergely | Dátum: 2016/12/28
Tisztelt Kõszegi Richárd! A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény rendelkezései szerint a patak vélhetõen állami tulajdonban van, az illetékes vízügyi igazgatóság tud ebben segíteni Önnek. A földhivatalban megtalálja a hiteles térképkivonatot is, a telekhatárok abból megállapíthatók. Tisztelettel dr.Menczel-Kiss Gergely 9021 Gyõr, Árpád út 47. 36 30 262 32 58 info@menczelkiss.hu
Kérdező: Zoltán | Azonosító: 1612233681
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az lenne a kérdésem, hogy tulajdonomban van egy kisebb földterület, amin jelenleg semmi se található. A földhivatalban belterületként és lakóingatlanként van bejegyezve. Most a helyi önkormányzat egy tervezetben közterületté akarja nyilvánítani. Viszont semmilyen beleegyezést nem adtam, nem is kerestek meg.
A kérdésem az lenne, hogy milyen jogon tehetik ezt meg, illetve követelhetem e a telek ellenértékét, ha ezt megteszik?
Köszönöm a válaszát!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Balázs | Azonosító: 1612027469
Tisztelt Ingatlanjogász ! A tulajdonomban lévő zártkerti ingatlanon (művelési ágból kivont) 1590 m2-en szőlő van. Hogyan szüntethetem meg a hegyközségi tagságot erre a területre vonatkoztatva? Tisztelettel: Balázs
Hamarosan válaszolunk kérdésére!
Kérdező: Nora | Azonosító: 1611244353
Tisztelt Ingatlanjogasz Tarstulajdonosa vagyok egy epitesi teleknek. (udulo). Parommal epitkezni szerettunk volna. Az en nevemre kertuk meg az epitesi engedelyt mely elegge elhuzodott. (tobb mint fel evre. es most hamarosan varhato csak) A viszonyunk kozben megromlott. En mar nem akarok epitkezni. eladnam a reszem, de a parom nem tud es nem is akar kifizetni. Kerdes milyen felelossegem van ha a nevemben epitkezik a parom es nem szakszeruen. (ennek sajnos eleg nagy eselye van) Hogyan tudom a tulajdonjogomat ervenyesiteni ebben az esetben? Jobb lenne-e ha visszavonnam az engedelykerest mielott megadjak vagy at lehet-e ruhazni. Ill. mindenkeppen terhel-e felelosseg mint tarstulajdonos? Mi lenne a legbiztosabb megoldas?Kie lenne az epulo haz?Valaszat elore is koszonom?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!